We kunnen de geesteswetenschappen niet langer redden (en dat is ook uw probleem)

Matilo
7 juni 2021

Een paar dagen geleden blogde ik over de bedreiging van de oudheidkundige departementen in Sheffield en Halle-Wittenberg. Het gaat nu snel met de sloop van de oudheidkunde, want hier is de volgende: het klassiek instituut van de Howard-universiteit in Washington. De onvermijdelijke petitie vindt u daar.

Ik ben te kwaad om een fijn stukje te schrijven.

Ik heb geprobeerd in een blogje voor deze maandag onder woorden te brengen wat er fout gaat. Dat is dat veel geesteswetenschappers hun inzichten niet professioneel delen. Om het bij de dit keer bedreigde classici te houden: de DNA-revolutie biedt hun een enorme verrijking, ze hebben als vakgebied goud in handen – en ze zwijgen daarover. Onuitgelegd maakt onbekend maakt onbemind maakt kwetsbaar. De problemen zijn dus selbstverschuldet. Maar dat vertelde ik al.

Ik ben te kwaad om een fijn stukje te schrijven.

Het ligt breder natuurlijk. Ik had in het blogje van vandaag willen wijzen op de erfgoedsector. Het plaatje hierboven toont Matilo, het Romeinse fort bij Leiden. Iemand heeft met een grasmaaier kunstig aangegeven waar de barakken hebben gestaan. De voorlichting komt echter ook hier niet verder dan presenteïsme: het verleden is er ondergeschikt aan het heden, in dit geval beleefbaarheid, en de eigenlijke waarde van het verleden, dat het helpt onze eigen denkbeelden te doorgronden, blijft onderbelicht. Maar ook dat vertelde ik al.

Ik ben te kwaad om een fijn stukje te schrijven.

Ik zou willen denken: dat is alleen mijn probleem. Maar het wordt uw probleem. Het ministerie van OCW kondigde bezuinigingen aan op de wetenschap en het is een no brainer dat de universiteiten die ook deze keer zullen parkeren bij de geesteswetenschappen. De historici zullen geen vinger uitsteken als de klap valt bij de neerlandici, de taalkundigen zullen niets doen voor de kunsthistorici, de archeologen zwijgen over romaanse talen. Binnenkort verschraalt onze cultuur weer verder en zijn we weer wat minder op de toekomst voorbereid. En ook dat vertelde ik al.

Ik ben te kwaad om een fijn stukje te schrijven.

Deel dit blog:
Nubië

Standbeelden van Nubische koningen uit Dukki Gel (Museum van Kerma). Let op de dubbele uraeus-slang op het voorhoofd. Deze staat Read more

Caesar in Orikon

Een van de torens van Orikon Als ik zeg dat het 7 januari was en toevoeg dat het was in Read more

Hunebed van de dag: D52 (Diever)

Hunebed D52 bij Diever Het op twintig na zuidelijkste hunebed in Nederland is ook een van de mooiste. Ik heb Read more

De niet zo grote volksverhuizingen

(klik=groot) Het landkaartje hierboven circuleert in allerlei varianten op het internet. Het is ook te vinden in allerlei boeken. Steeds Read more


Categoriën: Algemeen