Toerisme (Lage Landen)

Nederland

De nationale collectie van Nederland staat opgesteld in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, terwijl museum Het Valkhof de aanwezigheid van de Romeinen in Nijmegen illustreert. Belangrijk zijn verder het Thermenmuseum in Heerlen en de op ware schaal gereconstrueerde Romeinse gebouwen in Archeon in Alphen aan den Rijn. Een bezoek is uitstekend te combineren met het even verderop gelegen Castellum Hoge Woerd. In Amsterdam is het Allard Pierson-museum.

België

De Belgische nationale collectie is tentoongesteld in de Koninklijke musea voor kunst en geschiedenis in Brussel, terwijl het Gallo-Romeins museum de trots is van Tongeren. Andere musea zijn het Provinciaal archeologisch museum in Velzeke, het Archéoparc Malagne, de Espace gallo-romain in Ath, de Archéosite van Aubechies in en het Musée archéologique in Arlon. Ook het Musée Grand Curtius in Luik verdient vermelding.

Duitsland

In Duitsland zijn opvallend mooie musea, zoals het Westfälisches Römermuseum in Haltern over de Romeinse aanwezigheid in de Lippevallei, het Archäologischer Park te Xanten, het Landesmuseum te Bonn en het Römisch-Germanisches Museum te Keulen. Het Museum und Park Kalkriese staan op de plaats van de Romeinse nederlaag in het Teutoburgerwoud. Mainz bezit verschillende musea: het Landesmuseum, het Römisch-Germanisches Zentralmuseum en het Museum für Antike Schiffahrt. Even verderop ligt het herbouwde limesfort Saalburg, terwijl in Trier het Landesmuseum en het Bischöfliches Dom- und Diözesanmuseum de moeite waard zijn.

De bovenstaande lijst is volstrekt niet volledig.