Nieuwe Dode-Zee-rollen? Ja, maar niet helemaal.

Munt van Bar Kochba (British Museum, Londen)
16 maart 2021

Even een snelle reactie, uit de heup: ja, er zijn antieke teksten gevonden in Israël. Het bericht in de Jerusalem Post is correct. Het gaat om snippers van een boekrol waarop de twaalf “kleine profeten” staan, vertaald in het Grieks, de taal van de schrijvende Joodse elite in de Oudheid. (De volks- en spreektaal was Aramees.) De vier letters van de naam van God, JHWH, zijn in het oud-Hebreeuws geschreven. Iets wat je vaker ziet. Door van alfabet te wisselen werd vermeden dat de lezer per ongeluk de naam van God uitsprak.

De naam “Dode-Zee-rol” is op zich niet incorrect maar enigszins misleidend. De echte Dode-Zee-rollen zijn gevonden bij Qumran en documenteren het joodse leven tussen pakweg 200 v.Chr. en 70 n.Chr. Een deel daarvan is sektarisch van aard. De naam “Dode-Zee-rollen” wordt echter sinds jaar en dag gebruikt voor andere tekstvondsten in grotten ten westen van het zoutmeer. Zo ook dit keer.

Het gaat om vondsten uit de tijd van Bar Kochba, de messias die rond 132-136 een grote opstand leidde. De grot in kwestie, die bekendstaat als de “Cave of Horror”, is al eerder onderzocht. Het lijkt een schuilplaats te zijn geweest voor vluchtelingen.

De nu blijkbaar gevonden munten en een rieten mand uit de tijd van de Bar Kochba-opstand bevestigen die hypothese. Ook zou er een kinderlijk uit de Prehistorie zijn gevonden. Mij verbaast het, want dit lijkt veel op eerdere vondsten. Ik sluit niet uit dat er in de berichtgeving een fout is geslopen en dat die eerdere vondsten worden vermeld alsof ze pas nu zijn gedaan. Ik kan dat nu niet natrekken.

Deel dit blog:
Grieken in het Verre Oosten

Momenteel is de Week van de Klassieken, die is gewijd aan de Inclusieve Oudheid. Eén van de aspecten van dat Read more

Wanneer is een historicus een historicus?

Aanstaande woensdagavond is er een online-presentatie van Vincent Huninks nieuwe vertaling van de Annalen van de Romeinse auteur Tacitus. U Read more

Henoch en de voorouders van Jezus

Ik eindigde het vorige stukje, waarin ik benadrukte dat de evangelist Lukas probeerde de ontstane conflicten tussen de farizeeën en Read more

Lukas en de voorouders van Jezus

Jezus … was, zoals algemeen werd aangenomen, de zoon van Jozef, die de zoon was van Eli, de zoon van Read more


Categoriën: Jodendom