Livius.org, hoe verder?

4 november 2020
Inscriptie van Antigonos (Archeologisch Museum van Amfipolis)

Jaren, jaren geleden moest ik concluderen dat ik de Livius.org-website eigenhandig om zeep had geholpen. Ooit was ik er trots op, want Livius.org was de grootste Oudheid-site ter wereld. Er was echter wat je noemt een fatal flaw: ik had een verzoek ingewilligd geen literatuurverwijzingen op te nemen, omdat studenten anders mijn pagina’s zouden overschrijven en als werkstuk inleveren. Ik vond dit destijds een vreemd verzoek – studenten hebben niets op het internet te zoeken, nog steeds niet – maar plagiaat schijnt inderdaad voor te komen. Ik willigde het verzoek dus in en maakte Livius.org zo minder nuttig dan het project had kunnen zijn. De Wikipedia haalde me later in, en terecht. Mijn trots haal ik nu uit het ontsluiten van duizenden foto’s.

De ontbrekende literatuurverwijzingen vormden niet het enige probleem. De software waarmee ik Livius.org heb gebouwd, verouderde. Ik schakelde over op een veelbelovend nieuw content management system, wat nogal een klus was. Bovendien was het, tot het allemaal handmatig overgezet was, lastig bestaande pagina’s te actualiseren en de annotatie toe te voegen. Het nieuwe content management system is sindsdien veelbelovend gebleven, en zo kwam het dat ik naar een gangbaarder systeem moest overschakelen. Dat gebeurt binnenkort en ik hoop daarna een begin te maken met het verbeteren van de bestaande pagina’s. En nog meer foto’s te ontsluiten.

Inscripties

Maar er gebeurt meer. Gert M. Knepper, die u wellicht kent als een van de vaste bezoekers van de reageerpanelen, heeft zich gestort op de Griekse inscripties op de Livius.org-site. Anders dan de Latijnse, die ik zelf makkelijk kan opzoeken in de database van Manfred Clauss en Wolfgang Slaby, zijn de Griekse inschriften een stuk moeilijker ontsloten. Zeker, er is een database, namelijk deze, maar de onderliggende systematiek is me voorshands een raadsel. Ik ben er weleens in geslaagd iets terug te vinden, maar ik ben er gewoon niet handig in. Ik was dus blij dat een goede classicus me dit werk uit handen nam. Knepper heeft honderden inscripties geïdentificeerd en de transcriptie overgenomen of gemaakt. Vaak leverde hij ook de vertaling, Nederlands of Engels.

Hardloopwedstrijd

De inscriptie hierboven komt uit het museum van de Noord-Griekse stad Amfipolis. (Ik beken dat de foto de tekst geen recht doet.) De code waarmee oudheidkundigen haar terug kunnen vinden is “SEG 48, 716bis”, wat wil zeggen dat de tekst is gepubliceerd in het achtenveertigste deel van het Supplementum Epigraphicum Graecum. Overigens een project waaraan Nederlandse onderzoekers een enorme bijdrage leveren.

ἡνίκα Ἀλέξανδρος Τυρίαν δορὶ νῆσον ἐρεί[ψας]
Ἡρακλέα τιμαῖς ηὖξεν ἀεθλοφόροις,
Ἀντίγονος Κάλλα δισσοὺς τόθι, πρῶτος ἑταίρων,
ὁπλίτου σταδίου τ’ ἀμφέθετο στεφάνους.

Toen Alexander het Tyrische eiland met zijn speer had verwoest
bewees hij Herakles eer met prijzenbrengende wedstrijden.
Antigonos de zoon van Kallas werd daar, als eerste van de Gezellen,
met dubbele kransen gekroond in de hoplietenrace.

Dit gedichtje, door Knepper vertaald dus, is een leuke illustratie van iets dat staat vermeld bij Arrianus, een van de historici die over Alexander de Grote heeft geschreven: namelijk dat de er na de Macedonische verovering van Tyrus grootse atletiekwedstrijden plaatsvonden. Kallas’ zoon Antigonos, een soldaat uit het elitecorps van de Gezellen, was blijkbaar erg succesvol bij het hardlopen in wapenrusting. Superbelangrijk is deze informatie niet, maar het geeft de zakelijke opmerking van Arrianus net wat kleur.

Bedankt Gert!

[Dit was het 379e voorwerp in mijn reeks museumstukken. Het krijgt een #reblog op de groepsblog, die ik medio november online wil hebben.]

Het bericht Livius.org, hoe verder? verscheen eerst op Mainzer Beobachter.

Deel dit blog:
Hoe ver kan je de geschiedenis oprekken?

Tijdens het weekend van 5-7 november 2021 werden langs de zogenaamde Via Belgica wandelingen voor het brede publiek georganiseerd. In Read more

A History of the Ancient Near East

De leeuwenjacht van Assurbanipal (detail; British Museum, Londen) Voor zover ik weet is Marc Van De Mieroop een Belgische oudhistoricus Read more

Archeologie anno nu, dat is oudheden scannen in 3D

Archeologen graven vragen op. Ze toetsen theorieën en streven naar inzicht in de mens als sociaal en cultureel wezen. Het Read more

Ancient History Magazine: nu los te koop

[Ancient History Magazine is vanaf vandaag verkrijgbaar bij de AKO Boekhandel bij u op de hoek. Dit keer geen Brexitperikelen, Read more

Tags: