Laokoön in Gent

9 december 2020

De slangen ontbreken en de rechterarmen van Laokoöns zonen zijn opnieuw aangevuld. Van ver lijken ze met z’n drieën een dans uit te voeren. Tot ik weer het verkrampte gelaat van de lijdende Laokoön zie en de angst lees in de ogen van de jongens. Maar vanwaar hun angst? De slangen zijn er niet.

In de dialoog met zijn culturele wortels speelt Kris Martin met vormen door ze te vervormen, te verplaatsen (portretten van Adam en Eva in Het Lam Gods), leeg te maken (het frame van Van Eycks veelluik op het strand van Oostende), door weg te laten of weer toe te voegen, zoals in de hellenistische Laokoöngroep. Haast ongemerkt verzoent hij de twee versies van de groep. In 1506 werd het werk broksgewijze in een wijngaard op de Oppius in Rome aangetroffen en ‘gerestaureerd’, om dan weer in 1905 te worden aangepast met de rechterarm van de priester die bij een Romeinse steenhouwer werd gerecupereerd. Meer over de twee versies hier. In Martins derde versie zie ik vooral wat er niet meer te zien is: de bron van angst. En daar laat de kunstenaar anno 2020 het antwoord aan ons over. Wat beangstigt mensen vandaag?

Exit, de eerste overzichtstentoonstelling van Kris Martin (1972), die sinds lang furore maakt in het buitenland, stelt in het Gentse S.M.A.K. veel vragen.

Deel dit blog:
Foto van de dag: Theseus en de Minotaurus

Theseus en de Minotaurus op een mozaïek uit Thuburbo Maius [Meer foto’s hier.]

De wereldkaart van Ptolemaios

Vorige week was ik in Mainz en we bezochten het Gutenbergmuseum. Als u het niet kent, moet u er zeker Read more

Foto van de dag: de Alexandersarcofaag

Sidon, Alexandersarcofaag, leeuwenjacht (nu in de Archeologische Musea van Istanbul) [Meer foto’s hier.]

De Germanen in Bonn

Vorige week bezocht ik de tentoonstelling “Germanen. Eine archäologische Bestandsaufnahme” in het Landesmuseum in Bonn. De organisatoren nemen het begrip Read more


Categoriën: Hellenisme, Musea