It Belongs in a Museum

Frankische schijffibula (Rheimisches Landesmuseum, Bonn)
29 juli 2021

Mooi hè, deze broche. Ik fotografeerde haar in het Rheinisches Landesmuseum in Bonn. Het voorwerp is gevonden bij Wezel, tegenover Xanten aan de Rijn, en komt uit een vrouwengraf uit de Merovingische tijd. Afgezien van deze gouden broche – de technische term is “schijffibula” – was er was ook een ring, een goudstuk dat als hanger werd gebruikt, een koperen armband, een gordel en een doosje waarin een amulet had gezeten. Dat was niet er niet, dus niet alle voorwerpen zijn geborgen.

In elk geval: de overledene was een chique Frankische dame. Dat blijkt natuurlijk vooral uit de broche, die is gemaakt met een goudsmeedtechniek die bekendstaat als granaat-cloisonné. Als ik het goed begrijp werden daarbij draadjes over de schijf gelegd en vastgesoldeerd, waardoor kleine hokjes ontstonden, die vervolgens werden gevuld met stukjes glas, granaat en andere mineralen. Ik weet niet of ik het helemaal correct uitleg maar de reageerpanelen staan voor u open.

Ik schreef dat ik het voorwerp fotografeerde in het museum te Bonn. Het had weinig gescheeld of het was daar nooit te zien geweest, want het is opgegraven door iemand zonder vergunning. Of die zelf op het idee kwam het naar een museum te brengen of dat het door de politie is gevonden, vertelde het museum niet. In elk geval is het voorwerp op z’n plek. Voor alle archeologische voorwerpen gelden immers de woorden die een wijs man ooit sprak: “It belongs in a museum.”

Deel dit blog:
De schade van zwarte handel

Het probleem met de clandestiene handel in oudheden is, eh, dat ze clandestien is. We kennen het begin en het Read more

Skythen in een gebied zonder landkaarten

Een dezer dagen neemt Jean Bourgeois afscheid van de Gentse universiteit. Hij is in Nederland niet zo bekend, maar hij Read more

De Bergrede (8): het zout der aarde

Een nieuwe zondag, een nieuw stukje over de Bergrede, en wel over de regels die volgen op het stukje van Read more

Het Ur der Chaldeeën

Van alle steden uit het oude Nabije Oosten zal “het Ur der Chaldeeën” na Babylon wel het bekendste zijn. Volgens Read more


Categoriën: Germanië