Hunebedden van de dag: D3 en D4 (Midlaren)

Hunebed D3 bij Midlaren
18 september 2021

De hunebedden D3 en D4, samen ook wel de Hunenborg genoemd, het “reuzenkasteel”, kwamen een verrassing. Niet door de afmetingen: D3 is bijna vijftien meter lang en vier meter breed, D4 is met 10¾ meter wat korter maar is met 4½ meter wel weer wat breder. De hunebedbouwers maakten er niet iets speciaals van dit keer. Het verrassende is enerzijds dat ze in elkaars verlengde staan. Niet dat ze elkaar aanraken, maar ze zijn duidelijk op elkaar afgestemd en dat is uniek.

De grootste verrassing van de hunebedden D3 en D4 is echter hun locatie. Ik kwam van Midlaren aanfietsen over het Hunebedpad, dus ik moest in de buurt zijn, maar nergens zag ik een wijd veld met wat boompjes, wat meestal de plek is voor zo’n Trechterbekergraf. Het enige wat ik zag was een groepje boerderijen. Pas langzaam begon me te dagen dat ik door smal pad tussen twee heggen moest om tussen de boerderijen te komen. Daar stonden de twee hunebedden, onder een paar prachtige eikenbomen. D3 is de westelijke en ligt het verste van de weg; u ziet het hierboven. D4 is de oostelijke en de eerste die je ziet. Zie de foto hieronder.

Hunebed D4 bij Midlaren

In 20o4 is de zuidelijke boerderij verbouwd, wat archeologisch onderzoek noodzakelijk maakte. Dat was in feite de eerste keer dat er wetenschappers keken naar deze hunebedden en hun omgeving. In de negentiende eeuw heeft men de dekheuvel van de megalieten verwijderd – de “onoordeelkundige restauratie” die ik al noemde – en er zijn wat kleine restauraties geweest, maar eerst in onze eenentwintigste eeuw deed men echt bodemonderzoek.

Ik begrijp dat daarbij een mooi gedecoreerde kom is gevonden die ondersteboven begraven is. Zoiets gebeurt niet bij toeval. Dat kan een ritueel zijn geweest, al is de Eerste Hoofdwet van de Archeologie hier van toepassing.

Een paar minuten fietsen of een kwartiertje wandelen vanaf hunebedden D3 en D4 naar het noorden is hunebed G1.

Meer weten over de Trechterbekercultuur?

Google Earth: hier (de marker voor D4 is onjuist geplaatst). Bezocht op 9 augustus 2021, fietsend van Assen naar Groningen.

Deel dit blog:
Hunebed van de dag: D16 (Balloo)

Hunebed D16 bij Balloo Toen ik onlangs een gewaardeerde collega vertelde over deze reeks, zei ze me dat ze die Read more

Hunebed van de dag: D14 (Eexterhalte)

Hunebed D14 bij Eext Tot 1975 leidde een spoorlijntje van Assen via de hunebedden bij Rolde (D17 en D18) en Read more

Hunebed van de dag: D13 (Eext)

Hunebed D13, het op vijftien na noordelijkste hunebed in Nederland, is ook een van de meest merkwaardige. Het is erg Read more

Hunebed van de dag: D12 (Eexteres)

Hunebed D12 is nog geen zeven meter lang en nog geen drie meter breed. Het op veertien na noordelijkste hunebed Read more


Categoriën: Prehistorie