Hunebedden van de dag: D23 en D24 en D25 (Bronneger)

Hunebed D23 bij Bronneger
2 november 2021

Hunebed D23 bij Bronneger

Eigenlijk is het natuurlijk best bijzonder, drie hunebedden vlakbij elkaar: D23 en D24 en D25. Zeker als er even verderop nog eens twee liggen. Maar ik zal eerlijk zijn: het deed me niet zoveel toen ik er op een grijs en herfstig langs kwam fietsen. De hunebedbouwers maakten zich er dit keer met een Jantje van Leiden vanaf.

Hunebed D23 (de noordelijkste van het drietal) is zes meter lang en 2¾ meter breed. Hunebed D24 (het zuidwestelijkste) is iets langer en smaller: het meet 6¾ bij 2½ meter. Het derde grafmonument, D25, is het oostelijkste en grootste van het trio: het is 7½ meter lang en ruim 3½ meter breed. Dit hunebed is ook het beste bewaard. De twee andere zijn, zoals Herman Clerinx het verwoordt in Een paleis voor de doden, “niet veel meer dan wat losse keien”. Website Hunebedden.nl noemt het “twee zielige steenhoopjes”.

Hunebed D24 bij Bronneger

Wijnand van der Sanden is iets optimistischer. In de Gids voor de hunebedden schrijft hij dat deze drie hunebedden “voor zover we weten nooit zijn onderzocht en dat betekent dat hun inhoud vermoedelijk nog ter plaatse aanwezig is”. Het is daarbij fijn dat de draagstenen van  hunebed D25 nog vrij ver in de grond steken: er is een dikke laag aarde over eventuele vondsten.

Hunebed D25 bij Bronneger

Even verderop liggen twee grafheuvels, die bewijzen dat latere generaties de oude begraafplek kenden en er hun eigen doden wilden bijzetten. Even westelijker liggen dan nog de hunebedden D22 en D21.

Meer weten over de Trechterbekercultuur?

Over dit hunebed: Wikipedia over hunebed D23, hunebed D24 en hunebed D25, Hunebeddeninfo.nl en op Hunebedden.nl is daar D25
Het Hunebedcentrum in Borger, het Drents Museum in Assen en het Muzeeaquarium in Delfzijl

Op Google Earth staan de markers op de verkeerde plek. In feite is hunebed D23 hier hunebed D24 daar en ook daar. Bezocht op 4 december 2020, fietsend van Emmen naar Assen.

Deel dit blog:
Hunebed van de dag: D32 (Odoorn)

Hunebed D32 bij Odoorn Het op negentien na zuidelijkste hunebed in Nederland is hunebed D32. U vindt het naast de Read more

Hunebed van de dag: D52 (Diever)

Hunebed D52 bij Diever Het op twintig na zuidelijkste hunebed in Nederland is ook een van de mooiste. Ik heb Read more

Hunebed van de dag: D31 (Exloo-Zuid)

Hunebed D31 bij Exloo Laten we er geen doekjes om winden: één hunebed moet het minst interessante zijn en ik Read more

Hunebed van de dag: D30 (Exloo-Noord)

Hunebed D30 bij Exloo Het op tweeëntwintig na zuidelijkste hunebed in Nederland, hunebed D30, staat ook bekend als Exloo-Noord. In Read more


Categoriën: Prehistorie