Hunebed van de dag: D7 (Schipborg)

Hunebed D7 bij Schipborg
3 oktober 2021

Het op acht na noordelijkste hunebed in Nederland, hunebed D7, vond ik het moeilijkst om te vinden. De eerste keer kwamen we vanaf hunebed D10 en het dorpje Schipborg en stuurde de Google Maps ons over een voetpad letterlijk en figuurlijk het bos in. Het was 20 december 2020, zo’n beetje de kortste dag van het jaar, en we besloten dat we maar terug moesten gaan naar Assen. Het was al donker maar we waren gelukkig op tijd om daar nog limoncello te kopen.

De tweede keer had ik meer succes, al had ik ook dit keer wat moeite met het vinden van het monument. Het “valt niet altijd meteen op”, noteerde trouwens Herman Clerinx in 2017 in Een paleis voor de doden. En de website Hunebedden.nl heeft het over het meest afgelegen hunebed in Drenthe.

Enfin, hunebed D7 is bijna negen meter lang en ruim drie meter breed. Het ligt half op de heide, half in het bos. Een eeuw geleden, toen Van Giffen de plek verkende, was alles nog heide. Het bleef bij een verkenning, want wetenschappelijk onderzoek naar de kelder van dit hunebed is nooit gedaan. Wel is er een melding uit 1878 van menselijk botmateriaal en aardewerk.

Vooral die menselijke resten zijn natuurlijk interessant, want de Drentse bodem helpt niet bij de conservering. Ze hoeven echter niet van de hunebedbouwers of hun verwanten te zijn, omdat er ook later mensen zijn begraven in dit gebied.

Meer kan ik er ook niet over vertellen. Na bezoek leidde Google Maps me naar hunebed D8 over opnieuw een reeks voetpaden. Het viel prima te lopen, want is maar 1300 meter, en daarvandaan is het 1200 meter naar hunebed D9 in Annen. Maar Google moet toch eens leren dat niet elke fiets een mountainbike is.

Meer weten over de Trechterbekercultuur?

Google Earth: hier. Uiteindelijk bezocht op 9 augustus 2021, fietsend van Assen naar Groningen.

Deel dit blog:
Hunebed van de dag: D13 (Eext)

Hunebed D13, het op vijftien na noordelijkste hunebed in Nederland, is ook een van de meest merkwaardige. Het is erg Read more

Hunebed van de dag: D12 (Eexteres)

Hunebed D12 is nog geen zeven meter lang en nog geen drie meter breed. Het op veertien na noordelijkste hunebed Read more

Hunebed van de dag: D15 (Loon)

Ik voelde me een beetje een indringer, daar bij hunebed D15, dat even ten noorden van Loon op de es Read more

Hunebed van de dag: D11 (Anloo-Zuid)

Toen ik het had over hunebed D8 vermeldde ik dat het lag bij de kruising van de oeroude oost-west-weg van Read more


Categoriën: Prehistorie