Het Spainkbos in Apeldoorn

31 oktober 2020

Het Spainkbos in Apeldoorn is een piepklein parkje in de richting van de Loolaan, een van de mooie boulevards van de Veluwestad. Tot nog niet zo heel lang geleden was dit parkje het paradijs voor mountainbikers. Ze konden er lekker crossen over het licht geaccidenteerde terrein. Daaraan kwam in 2006 echter een einde toen archeologen vaststelden dat de hellinkjes in feite vier oeroude graven waren.

Zoals u op de bovenstaande foto ziet, zijn er sindsdien lage houten hekjes omheen gezet. Nodig was het eigenlijk niet. Toen de fietsers hoorden op welke grond ze reden, waren ze zelf al op zoek gegaan naar een andere plek. De jeugd van tegenwoordig heeft gewoon verantwoordelijkheidsgevoel.

Een Bronstijdgrafveld

Door onderzoek van stuifmeelkorrels uit de grafheuvels in het Spainkbos weten we dat hier destijds een open stuk heide was in een eikenbos. Interessant is echter dat de graven nog eeuwen in gebruik zijn gebleven. Gedurende een heel groot deel van de Bronstijd lieten de Apeldoorners hun doden achter op deze plek.

De grootste grafheuvel, zo vermeldt het bord met uitleg, dateert van 4000 jaar geleden. Dat zal wel zijn gebaseerd op aardewerk en met die datering zal het wel behoren tot de Wikkeldraadbekercultuur. Er waren dus nog drie andere grafheuvels, wat suggereert dat er in totaal vier families of clans woonden in een nabijgelegen dorpje, dat voor prehistorische maatstaven aan de grote kant is geweest. Bij zo’n begraving legden de nabestaanden een voorname overledene in foetushouding in een kuil, met het gezicht naar het zuiden en met wat grafgiften, zoals aardewerk, eten en drinken.

Later, laten we zeggen rond 1100 v.Chr., was er een omslag in de begrafeniswijze: de mensen van de Urnenveldcultuur gingen hun doden begraven. Omdat in een van de grafheuvels in het Spainkbos ook zo’n crematiegraf is gevonden, mogen we aannemen dat de bijzettingen hier minimaal een millennium hebben geduurd. Het informatiebord heeft het zelfs over bijzettingen tot kort voor het begin van de jaartelling, maar ik weet niet waarop dat is gebaseerd.

Museum

Alleen al in de gemeente Apeldoorn zijn ruim 150 grafheuvels gevonden, en er zullen er wel meer zijn die niet zijn ontdekt. Ook uit de naburige gemeenten zijn grafheuvels bekend. Een recent public science-project schijnt 1500 nieuw-ontdekte grafheuvels te hebben opgeleverd. Daarnaast waren er urnenvelden. Het zijn interessante opgravingen en ik was blij te lezen dat er een Veluws Grafheuvelmuseum komt. Weliswaar wat minder groot dan in de meest ambitieuze plannen voorzien, maar toch.

[#reblog]

Het bericht Het Spainkbos in Apeldoorn verscheen eerst op Mainzer Beobachter.

Deel dit blog:
Celtic Fields

De naam “Celtic Field” is een eeuw geleden bedacht door Britse archeologen en is eigenlijk een beetje misleidend. Het begrip Read more

Foto van de dag: Coriovallum

Het Romeinse badhuis in Heerlen (Thermenmuseum) [Meer foto’s hier.]

Foto van de dag: prehistorisch dorp

Gereconstrueerde boerderijen in het Prehistorisch Dorp in Eindhoven; zo zag een dorpje in de Kempen aan het begin van de Read more

Foto van de dag: het badhuis van Heerlen

Het badhuis van Heerlen, zoals nagebouwd in Archeon. [Meer foto’s hier.]


Categoriën: Lage Landen, Prehistorie