Het huis van Abraham in Ur

11 december 2020

Daar ben ik toch eigenlijk wel jaloers op, op de paus. Mijn vriendin en ik hebben al anderhalf jaar het voornemen naar Irak te gaan, een land waar ik beroepshalve allang geweest had moeten zijn. Maar ja, u weet hoe warm het is en hoe ver, en ik kan eraan toevoegen dat het ook niet goedkoop is en dat je het beste een groepje kunt samenstellen.

Juist toen dat begon te lukken en er een goede kans was dat we behalve Bagdad tenminste twee van de drie grote regio’s  – de Assyrische hoofdsteden in het noorden, het Babylonische zuiden en het sji’itische westen – konden bezoeken, kwam de corona. Wat een reis naar Irak zou zijn werd dus een reis naar Rome werd een weekje Limburg werd uiteindelijk een bezoek aan het Thermenmuseum in Heerlen. Waren we maar paus geweest.

Pausbezoek

Want Franciscus vliegt vrijdag 5 maart naar Bagdad. Hij bezoekt daarvandaan de noordelijke steden Qaraqosh, Mosul (Nineve) en Erbil (Arbela) en gaat ook naar Ur in het zuiden. In het noorden zal de paus verschillende groepen oosterse christenen bezoeken: in Qaraqosh zullen dat wel syrisch-orthodoxen zijn, in Mosul nestorianen en in Erbil chaldeeërs. Voor die laatste groep moet het een heel speciale dag zijn, want chaldeeërs zijn nestorianen die de paus erkennen.

Tot zover doet de paus gewoon pauselijke dingen: oproepen tot harmonie, het kapitalisme en de wapenindustrie veroordelen, de mis lezen, broederlijk spreken met de plaatselijke geestelijken, met een soennitische leider op de foto en benadrukken dat de wereldgodsdiensten het eens zijn over bepaalde humane waarden. Maar dan gaat hij dus naar Ur.

Ur

Daar heeft hij geen pauselijke dingen te doen, want er woont daar niemand. Het ruïneveld, gedomineerd door een ziggurat uit de hellenistische tijd, is een zandvlakte. Eigenlijk is er niks te beleven. Maar ja, het is wel de plek waar Abraham vandaan komt, dus het is een pelgrimsoord.

Niet dat er ook maar één herinnering aan Abraham is. Als archeologen zoiets al zouden opgraven, zouden ze het niet kunnen herkennen want we weten niet wanneer de aartsvader leefde. Gelukkig heeft de archeologische dienst de lacune toch gevuld: de foto hierboven toont wat bekendstaat als het “huis van Abraham”. Waarom zou je als archeoloog ook moeite doen om mensen écht iets uit te leggen, als je ze ook wat fake-erfgoed kunt toewerpen?

Dus bouwden de archeologen een nephuis om de paus welkom te heten. Overigens gebeurde dat al in 2000, voor Johannes Paulus II, die wijselijk is weggebleven uit het land van Saddam Hussein. Als om te verzekeren dat archeologie niet serieus hoeft te worden genomen, groef men in 2014 nog een tweede Huis van Abraham op.

[Het bericht Het huis van Abraham in Ur verscheen oorspronkelijk op Mainzer Beobachter.]

Deel dit blog:
Het Ur der Chaldeeën

Van alle steden uit het oude Nabije Oosten zal “het Ur der Chaldeeën” na Babylon wel het bekendste zijn. Volgens Read more

De ontdekking van het oudste Irak

De eerste opgravers in Irak waren mensen als Botta, die Nineveh ontdekte; Layard, die de Assyrische hoofdsteden opgroef; Koldewey, die Read more

Abraham uit het Ur der Chaldeeën

Het zal moeilijk te missen zijn: de paus is momenteel in Irak. Op de zaterdag waarop dit stukje online gaat Read more

Foto van de dag: Ziggurat

De ziggurat van Ur. Hoewel ziggurats al vele eeuwen voor Christus werden gebouwd, dateert de tempeltoren in deze vorm uit Read more


Categoriën: Babylonië, Sumerië
Tags: , ,