Het haantje op de toog

29 december 2020

Al enkele dagen circuleert in de media het nieuws dat archeologen in Pompeï een nieuw thermopolium hebben ontdekt. Enfin, tegenwoordig zouden wij spreken van een afhaal-Romein of een take away of iets in die zin. In al de berichten wordt het menu, dat men er kon bestellen, uitvoerig besproken. Mijn oog viel echter op het haantje op de toog.

Kip was één van de geliefde vleessoorten bij de Romeinen. In het kookboek van de Romeinse kok Apicius staan maar liefst zeventien recepten voor kip. Onze kippen komen oorspronkelijk uit Azië en stammen af van het gallus gallus of het Bankivahoen. Men neemt aan dat dit hoen mogelijk tussen 6000 en 2000 v. Chr. werd gedomesticeerd.  Waarschijnlijk via de mediterrane wereld bereikten deze dieren ook onze contreien. De kip kan zo als een van de oudste huisdiersoorten ter wereld worden bestempeld. In Vlaanderen werden de oudste resten van kippen op sites uit de IJzertijd teruggevonden.

Het haantje op de toog gelijkt erg op het tamme landhoen-type, het gallus gallus domesticus. In het 8ste boek van zijn De re rustica bespreekt de Romeinse auteur Columella ( 4 – 70 n.Chr.) de kippenhouderij en beschrijft hij hoe goede kippen er uit moeten zien.

[Lees meer op de oorspronkelijke blog van Robert Nouwen]

Deel dit blog:
Een kippige kwestie

Het haantje op de toog keek naar twee vette ganzen die daar gekeeld en wel lagen.  Misschien waren het ganzen Read more

Hunebed van de dag: D52 (Diever)

Hunebed D52 bij Diever Het op twintig na zuidelijkste hunebed in Nederland is ook een van de mooiste. Ik heb Read more

Hunebed van de dag: D31 (Exloo-Zuid)

Hunebed D31 bij Exloo Laten we er geen doekjes om winden: één hunebed moet het minst interessante zijn en ik Read more

Is Velsen Flevum?

De Romeinse vlootbasis van Velsen (Graham Sumner) Het gaat over Flevum, dus het is interessant. Archeoloog Arjen Bosman heeft bij Read more


Categoriën: Algemeen