Gevallen voor de vrijheid van Griekenland

29 oktober 2020

Een vriendin was onlangs in Griekenland en maakte een foto van dit reliëf, dat is te zien in het Archeologisch Museum van Peiraieus. Het maakt deel uit van een hoge grafstèle. Daarop is ook een zogenaamde loutroforos te zien, een kruik om badwater te vervoeren. Omdat een bruiloft gepaard ging met een ritueel bad, leggen archeologen de afbeelding van zo’n kruik op een grafmonument uit als aanwijzing dat de overledene ongetrouwd is gebleven.

De naam van de overledene was Panchares, zoon van Leochares. Ongetrouwd en kinderloos als de dode is gebleven, zal het de vader zijn geweest die heeft betaald voor het grafmonument. Hij liet zijn zoon afbeelden als zwaarbewapende infanterist, strijdend tegen een ruiter. Tussen de twee soldaten is een derde man te zien, naakt. Dit laatste suggereert dat hij van zijn harnas is beroofd; iemand die dus al eerder is gesneuveld. De houding van deze derde man is overigens niet bepaald die van een lijk, dus ik heb mijn twijfels.

Hoewel ik al met al niet goed weet wat er nu precies aan de hand is, heeft het er in elk geval de schijn van dat het reliëf een concrete gebeurtenis uit een specifieke veldslag weergeeft. Misschien is Panchares om het leven gekomen toen hij probeerde het lichaam van een gesneuvelde kameraad te verdedigen. Misschien is er iets anders gebeurd.

Een andere kwestie is welke veldslag. De datering van de grafmonumenten in het Archeologisch Museum van Peiraieus is vrij scherp, rond 340 v.Chr. Die periode is erg goed gedocumenteerd en het geldt als plausibel dat Panchares om het leven is gekomen tijdens de slag bij Chaironeia in 338 v.Chr. In dat gevecht versloegen de Macedoniërs de Atheners en Thebanen, een gebeurtenis die geldt als het einde van de onafhankelijkheid van de Griekse stadstaten en het begin van de Macedonische dominantie. Panchares viel dus voor de vrijheid van Griekenland.

[Dit was het 378e voorwerp in mijn reeks museumstukken. #reblog]

Het bericht Gevallen voor de vrijheid van Griekenland verscheen eerst op Mainzer Beobachter.

Deel dit blog:
Het graf van Damasistrate

Athene heeft diverse mooie musea maar het mooiste (en grootste) is toch echt het Nationaal Archeologisch Museum. Het bovenstaande, rond Read more

De wereldkaart van Ptolemaios

Vorige week was ik in Mainz en we bezochten het Gutenbergmuseum. Als u het niet kent, moet u er zeker Read more

Foto van de dag: de Alexandersarcofaag

Sidon, Alexandersarcofaag, leeuwenjacht (nu in de Archeologische Musea van Istanbul) [Meer foto’s hier.]

De Germanen in Bonn

Vorige week bezocht ik de tentoonstelling “Germanen. Eine archäologische Bestandsaufnahme” in het Landesmuseum in Bonn. De organisatoren nemen het begrip Read more


Categoriën: Griekenland, Macedonië, Musea
Tags: