Ganzen uit Vlaanderen

9 december 2020

De Romeinse auteur Plinius de Oudere moet een bijzondere man zijn geweest: officier, bestuurder, encyclopedist en nieuwsgierig Aagje – hij overleed toen hij zich te dicht bij de uitbarstende Vesuvius waagde. De door hem vervaardigde encyclopedie, de Natuurlijke Historie, verraadt niet alleen iemand die graag toont dat alle kennis die de Grieken hebben opgedaan ook die van de Romeinen is, maar ook iemand die in alles wel iets bijzonders kan herkennen. Hij ziet ook de humor van veel dingen, zoals van de ganzen van de Morini, een volk dat leefde in het (Frans-)Vlaamse kustgebied.

Het is wonderlijk dat dit gevleugelde wezen te voet vanaf het land der Morini naar Rome komt. Vermoeide ganzen worden daarbij vooraan geplaatst, zodat de andere dieren hen instinctief vooruit duwen.

Door hun veren bieden witte ganzen nog een ander voordeel. Op sommige plaatsen worden ze tweemaal per jaar geplukt, waarna ze opnieuw een verenkleed krijgen. Het dons dat het dichtst op het lijf zit is zachter, en dat van de ganzen uit Germanië wordt het meest geprezen. Daar zijn de ganzen helder wit, maar ook kleiner. Ze worden `gantae’ genoemd. De prijs voor hun veren is vijf denariën per pond. Daarom worden commandanten van hulptroepen vaak beschuldigd van het feit dat ze hele cohorten van hun wachtposten hebben weggestuurd om op deze vogels te jagen. (Plinius de Oudere, Natuurlijke Historie 10.53-54; vert. J. Lendering)

Deel dit blog:
De laatste dagen van Plinius de Oudere

Laten we eerlijk zijn: archeologen zéggen dat ze heel goed zonder teksten kunnen – zeker Lewis Binford was op dit Read more

Ausonius in Trier

Een jaar of vier geleden mocht ik op deze blog een gedichtje van Leo van Zanen publiceren over de Togatus Read more

Ausonius aan de Moezel

Een jaar of vier geleden mocht ik op deze blog een gedichtje van Leo van Zanen publiceren over de Togatus Read more

Prinsjesdag, Plinius, Mill en de vergelijkingstheorie

Morgen is het Prinsjesdag en dat is een mooie gelegenheid om het weer eens over vergelijkingstheorie te hebben. Het demissionaire Read more