Even voorstellen: Ex Oriente Lux

De Palmyreense triade: Aglibol , Ba'alshamin en Malakbel. Syrische, Arabische, Griekse, Oosterse en Romeinse elementen bij elkaar.
4 december 2020

‘Uit het oosten komt het licht’. Niemand weet precies van wie deze spreuk is. Het heeft natuurlijk te maken met het feit dat de zon in het oosten opgaat, maar ook met de idee dat veel grondslagen van de westerse en islamitische culturen uit het (midden) oosten komen.

In Nederland bestaat sinds 1933 een vereniging, Het Vooraziatisch-Egyptisch Genootschap ‘Ex Oriente Lux’, die zich ten doel stelt kennis van die grondslagen bij een breder publiek bekend te maken. Het gebied waarover we het hebben is wat sommigen het ‘Oude Nabije Oosten’ noemen, d.w.z. Egypte, Mesopotamië (Irak), het Hethitische rijk in Klein-Azië (Turkije), Syrië en Israël in de periode van ca. 3500 v. Chr. tot 700 n. Chr.

Phoenix

Daartoe geeft de vereniging een tijdschrift uit met wetenschappelijk verantwoorde artikelen die de lezers in staat stellen de ontwikkelingen in de wetenschap te volgen en een achtergrond te creëren voor verschijnselen uit onze eigen tijd. Het tijdschrift heet Phoenix en verschijnt drie maal per jaar. Oudere jaargangen zijn online te raadplegen op onze website. Dat ook de uitstraling van deze culturen wordt meegenomen blijkt wel uit onze themanummers over Homerus, Herodotus en de Statenvertaling van de Hebreeuwse Bijbel uit 1637.

Themanummers zijn vaak bundelingen van lezingen gehouden op de ‘Jaardagen’, die elk jaar in een andere stad georganiseerd worden. Verder heeft EOL afdelingen in het hele land die zorgen voor lezingen en andere activiteiten.

Naast Phoenix geeft EOL ook een heus ‘peer reviewed’ wetenschappelijk tijdschrift uit voor vakbroeders, JEOL (voorheen Jaarbericht Ex Oriente Lux). EOL geeft ook boeken uit voor een breed publiek. Steeds belangrijker worden de laatste tijd door EOL georganiseerde ‘evenementen’, zoals studiemiddagen bij oudheidkundige tentoonstellingen met lezingen en rondleidingen door specialisten.

EOL en NINO

EOL werkt nauw samen met het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO), een onderzoeksinstituut dat een enorme bibliotheek beheert in Leiden en wetenschappers de kans geeft onderzoek te doen. Je zou kunnen zeggen dat EOL zorgt voor de band met het brede publiek. De samenwerking krijgt gestalte in gezamenlijke lezingen (vaak in het Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden, maar sinds de coronacrisis online zoals deze door professor Egyptologie te Leiden, Olaf Kaper).

NINO en EOL gaan binnenkort ook een prijs uitreiken aan jonge geleerden die een goed wetenschappelijk artikel hebben geschreven, dat zij vervolgens vertalen naar een toegankelijk verhaal voor een groter publiek, naar de geldschieters de “Jaarprijs Cuijpers-Opdenakker” genaamd.

Word lid!

Voor niets gaat de zon op (in het oosten), maar Ex Oriente Lux kan niet bestaan zonder leden. Ik nodig u daarom uit eens op de website te kijken en u aan te melden als lid. U krijgt dan gratis een boekwerk toegezonden, driemaal per jaar het tijdschrift Phoenix, onbeperkt toegang tot onze (online) lezingen en kortingen op alle andere activiteiten. Jeugdleden half tarief! En het licht blijft schijnen uit het oosten.

Deel dit blog:
A History of the Ancient Near East

De leeuwenjacht van Assurbanipal (detail; British Museum, Londen) Voor zover ik weet is Marc Van De Mieroop een Belgische oudhistoricus Read more

Archeologie anno nu, dat is oudheden scannen in 3D

Archeologen graven vragen op. Ze toetsen theorieën en streven naar inzicht in de mens als sociaal en cultureel wezen. Het Read more

Ancient History Magazine: nu los te koop

[Ancient History Magazine is vanaf vandaag verkrijgbaar bij de AKO Boekhandel bij u op de hoek. Dit keer geen Brexitperikelen, Read more

Factcheck: Het Afghanistan van Louise Fresco

Het is ogenschijnlijk triviaal, maar toch: de column van Louise Fresco in het Handelsblad van gisteren, daarover heb ik wat Read more