Erfgoeddelicten

13 januari 2021

Kijk, het is zo ingewikkeld niet. Mensen willen allemaal verschillende dingen en als ze die dingen ook allemaal gaan doen, dan wordt het een reuze janboel. Om dat te vermijden zijn er wetten. En aangezien je, als je je daar niet aan houdt, de samenleving beschadigt, zijn er ook straffen. Je kunt je dus maar beter aan de wet houden, want niet alleen vermijd je zo een bekeuring, een taakstraf of een verblijf in de gevangenis, je vermijdt ook dat je je medemensen benadeelt.

Zo is het ook met de erfgoedwetgeving. Als je, om eens een niet willekeurig voorbeeld te noemen, erop wordt betrapt met een metaaldetector te zijn wezen zoeken in een gebied waar dat is verboden, kan je erop rekenen dat je je bij de rechter moet verantwoorden. Als dan ook nog blijkt dat je een Keltisch wagengraf hebt gevonden en de vondsten hebt geprobeerd te verkopen, in plaats van ze normaal te melden, dan krijg je straf.

Ik weet niet wat de Nederlandse straffen zijn. Ik weet wel dat ik soms verbaasd kijk naar de straffen in sommige buitenlanden. De aanleiding tot dit stukje is dat in Italië zes Nederlandse hooligans bij verstek zijn veroordeeld omdat ze in Rome een fontein hebben beschadigd. Ze krijgen gevangenisstraffen van drie jaar en acht maanden tot vier jaar voor verzet tegen de politie, opruiing en het toebrengen van letsel, en daarnaast een stevige boete voor het eigenlijke vandalisme.

Die straf snap ik. Ik lees echter ook over een Brit die illegaal een Vikingschat wilde verpatsen en daarvoor tien jaar kreeg. Zijn medeplichtige vier. Daar kijk ik van op.

Het toebrengen van letsel vind ik namelijk ernstiger dan illegale handel. Voor mijn gevoel is tien jaar gevangenisstraf buitenproportioneel, zelfs al begrijp ik het belang van de erfgoedwetgeving, snap ik deksels goed dat die Vikingschat belangrijk was en begrijp ik dat zwarthandel niet één individu maar de hele samenleving beschadigt.

En toch wringt het voor mij. Een echte verklaring daarvoor heb ik niet.

Bij wijze van afronding: sinds 31 december is deze erfgoedregel van kracht. Straffen zijn vooralsnog niet voorzien en het is ook maar een kleine stap, maar wel een stap in een goede richting.

[Het bericht Erfgoeddelicten verscheen oorspronkelijk op Mainzer Beobachter.]

Deel dit blog:
Roofkunst

Ruurd Halbertsma is conservator in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Ik vermoed – en hieruit mag u afleiden dat Read more

Vergelijkingen en relevantie

In mijn vorige stukje vertelde ik dat de Oudheid voor ons relevant kan zijn, maar wees ik er ook op dat als Read more

Continuïteit en relevantie

Sommige antieke teksten illustreren aspecten van de oude wereld die hun invloed lange tijd, soms zelfs nog steeds, hebben doen Read more

Zijn we te laat?

Nederland zucht onder extreem hoge temperaturen. Sinds de hittegolven van 1975 en 1976 is het in ons land niet meer Read more


Categoriën: Algemeen