Efedrismos

Efedrismos (Allard Pierson-museum, Amsterdam)
31 december 2020

Nu we anderhalve meter afstand moeten houden, nauwelijks kunnen reizen en niet naar musea kunnen, geef ik u wat u niet krijgen kunt: twee dames uit het verre Griekenland in een museum, en ze houden zeker geen anderhalve meter afstand.

Ze spelen efedrismos, een spelletje dat een beetje lijkt op pétanque in de zin dat er eerst een kleine bal of steen werd weggeworpen en dat de spelers die vervolgens met een steentje of een bal moesten zien te raken. Daarna moest de verliezer de winnaar op de rug nemen en naar de doelsteen dragen.

Soms werd de lol verhoogd doordat de winnaar de ogen van de verliezer bedekte, zodat die aanwijzingen moest volgen om ter plekke te komen. Dat lijkt hier het geval te gaan zijn – en de maker heeft precies het moment gekozen vóór de handen voor de ogen geslagen zullen worden.

Dit beeldje, bijna een halve meter hoog en ooit beschilderd, is te zien in het Allard Pierson-museum. Het is in de eerste helft van de derde eeuw v.Chr. gemaakt in Tarente. Ik verbeeld me dat de choroplast even van zijn werk opkeek toen Pyrrhos van Epirus de stad kwam binnenrijden, maar zijn hoofd schudde, even dacht aan de dingen die weer voorbij gaan, en zich vervolgens weer toelegde op het maken van een beeldje dat tweeëntwintig, drieëntwintig eeuwen later nog altijd adembenemend mooi is.

Ik wens u een fijne jaarwisseling!

Deel dit blog:
Foto van de dag: het mausoleum van Caecilia Metella

Het Mausoleum van Caecilia Metella aan de Via Appia naar Rome [Meer foto’s hier.]

Foto van de dag: Akragas

Een van de Griekse tempels van Akragas, het huidige Agrigento op Sicilië. [Meer foto’s hier.]

Foto van de dag: Struisvogel

Mozaïek van een man met een struisvogel uit Piazza Armerina, Sicilië [Meer foto’s hier.]

Foto van de dag: Paestum

Het graf van de zwemmer, Paestum [Meer foto’s hier.]


Categoriën: Hellenisme, Musea