Een leeuw uit Perzië

25 november 2020

Het logo van GrondslagenNet, waar komt dat vandaan? Ik zocht een voorwerp dat zich leende voor een abstract beeld, dus geen wandschildering uit Pompeii of zo. Ik wilde ook dat het iets was uit een Nederlands of Vlaams museum. Dus alle schatten uit het Louvre en het Vaticaan vielen af. Ten slotte wilde ik een motiefje dat in alle antieke culturen voorkwam. Dan kom je al vrij snel uit op de leeuw, die kunstenaars uit vrijwel alle beschavingen uit de Oudheid hebben afgebeeld. Ook in streken waar de koning der dieren niet voorkwam.

De bovenstaande leeuw is een mantelspeld uit Iran, vervaardigd in de vijfde of vierde eeuw v.Chr. Het voorwerpje is een centimeter of vijf groot en gemaakt van verguld zilver. Reken maar dat deze mantelspelden, die per twee werden gedragen, ooit hebben toebehoord aan een voorname Pers. Twee van die spelden zijn in 1960 aangekocht door het Rijksmuseum van Oudheden, waar het koppel nu is te zien op de afdeling Archeologie van het Nabije Oosten.

Ik vind het gewoon mooi. Een diepere reden is er niet. GrondslagenNet is althans niet voornemens verscheurend te keer te gaan als een leeuw. Evenmin is het een woordspeling op mijn achternaam: Lendering = afstammeling van Leendert ofwel Leonhard ofwel Leeuwenhart ofwel Coeur de lion. De blog wil gewoon leuk zijn.

De reacties op de snelle schets waarmee ik de groepsblog aankondigde, waren zo negatief als ik verwachtte, waarop Mieke Roth aanbood iets beters te maken. De eigenlijke kop is nu wat natuurlijker en ik ben er blij mee.

Tot slot: de groepsblog heeft een leuke start gehad. Kijk er eens rond, neem een abonnement (rechterkolom), betaal eventueel wat, of volg GrondslagenNet op Twitter.

Deel dit blog:
Foto van de dag: Koptische krokodil

Reliëf uit Oxyrhynchos van vier mannen en een krokodil (Rijksmuseum van Oudheden, Leiden) [Meer foto’s hier.]

Foto van de dag: Skythische gordel

Een Skythische gordel uit Darevka [Meer foto’s hier.]

De Leidse Amunpapyrus

In een van de vitrines van de afdeling Egypte van het Leidse Rijksmuseum van Oudheden ligt de Amunpapyrus, een van Read more

Persbericht: een hoofd voor farao Ramses VI

Een ongeopende brief, die decennialang was vergeten, bracht Egyptologen Lara Weiss (conservator collectie Egypte, Rijksmuseum van Oudheden) en Rob Demarée Read more


Categoriën: Musea, Perzië