Doel

Het tijdvak waarin de mensheid allerlei zaken voor het eerst deed, vormt een populair en geliefd onderwerp. Dat blijkt uit de vele keren dat de media erover berichten, uit de bezoekerscijfers van de musea en uit het grote aantal academische bloedgroepen. Classici bestuderen Griekse en Latijnse teksten, archeologen hebben het over hun vondsten, Egyptologen hebben het over Egypte, Assyriologen over Mesopotamië en Bijbelwetenschappers over het ontstaan van het monotheïsme.

Samenbrengen wat samen hoort

Deze diversiteit, zo zinvol voor het academisch onderwijs, is onhandig in de voorlichting. Wie het meisje van Yde ziet, kan het immers weinig schelen of de uitleg archeologisch is of afkomstig van de Romeinse auteur Tacitus. Wie iets wil weten over de Egyptische koning Amasis, is even blij met de verhalen van Herodotos als met museumvoorwerpen. Deze groepsblog is ontstaan vanuit de wens één punt te hebben waar mensen alles bij elkaar vinden.

Niet alleen weetjes maar ook wetenschap

We hebben daarnaast de ambitie te tonen dat de bestudering van de Oudheid niet alleen een eindeloos repertorium biedt van weetjes en feitjes, maar ook een wetenschap is. Uiteraard bieden we hier geen academische opleiding, maar we willen wel wat noties uit het eerstejaarsonderwijs (de Lachmannmethode, de vergelijkingstheorie, de koolstofdatering…) uitleggen, zodat u vertrouwd raakt met het wetenschappelijk proces.

Of we in deze ambitie slagen, tja, dat moet de lezer uitmaken. Niets houdt u echter tegen zelf betere stukken te schrijven. Ze zijn welkom!