Digitale diplomatiek

De Lachmann-methode was het model van Darwins evolutieleer.
1 april 2021

Een tijdje geleden blogde ik over digitale historische taalkunde: dat wil zeggen de toepassing van het stamboommodel, in combinatie met digitalisering, bij de reconstructie van oude talen. Uiteraard zijn er slagen om de arm te maken, want talen veranderen zich nooit helemaal “op de automatische piloot”. Ik noemde fenomenen als de Sprachbund, waar het culturele feit dat mensen samenwonen een rol speelt bij de verandering van een taal.

Hoewel er dus slagen om de arm te maken zijn, is het idee van een stamboom een robuust wetenschappelijk model. Het is voor het eerst toegepast bij de reconstructie van oude handschriften (de Lachmannmethode), en beïnvloedde in de negentiende eeuw de biologie (de evolutieleer).

Ook bij de bestudering van contracten, een veld dat bekendstaat als diplomatiek, blijkt het stamboommodel geautomatiseerd en wel toepasbaar. Lees hier het stuk van Arnoud Engelfriet; vergeet niet het ietwat grote onderliggende databestand te bekijken. Fascinerend.

Deel dit blog:
Het Antikythera-mechanisme

Delen van het Antikythera-mechanisme (Nationaal Archeologisch Museum, Athene) In het voorjaar van 1900 ontdekten sponzenduikers een scheepswrak bij het Zuid-Griekse Read more

Kort Irakees (6): Koninklijke Weg

Ik schreef al eens eerder over de Koninklijke Weg in het Perzische Rijk. Die kenden we lange tijd vooral van Read more

Gestolen papyri, een samenvatting (2)

[Dit is het tweede deel van een overzicht van wat bekend is over de handel en handelingen van papyroloog Dirk Read more

We kunnen de geesteswetenschappen niet langer redden (en dat is ook uw probleem)

Een paar dagen geleden blogde ik over de bedreiging van de oudheidkundige departementen in Sheffield en Halle-Wittenberg. Het gaat nu Read more


Categoriën: Algemeen