Digitale diplomatiek

De Lachmann-methode was het model van Darwins evolutieleer.
1 april 2021

Een tijdje geleden blogde ik over digitale historische taalkunde: dat wil zeggen de toepassing van het stamboommodel, in combinatie met digitalisering, bij de reconstructie van oude talen. Uiteraard zijn er slagen om de arm te maken, want talen veranderen zich nooit helemaal “op de automatische piloot”. Ik noemde fenomenen als de Sprachbund, waar het culturele feit dat mensen samenwonen een rol speelt bij de verandering van een taal.

Hoewel er dus slagen om de arm te maken zijn, is het idee van een stamboom een robuust wetenschappelijk model. Het is voor het eerst toegepast bij de reconstructie van oude handschriften (de Lachmannmethode), en beïnvloedde in de negentiende eeuw de biologie (de evolutieleer).

Ook bij de bestudering van contracten, een veld dat bekendstaat als diplomatiek, blijkt het stamboommodel geautomatiseerd en wel toepasbaar. Lees hier het stuk van Arnoud Engelfriet; vergeet niet het ietwat grote onderliggende databestand te bekijken. Fascinerend.

Deel dit blog:
Gestolen papyri, een samenvatting (2)

[Dit is het tweede deel van een overzicht van wat bekend is over de handel en handelingen van papyroloog Dirk Read more

Een andere “Ander”

Wie de Griekse teksten leest over de Skythen of de Romeinse teksten over de Germanen, stuit al op passage waarvan Read more

De klassieken verdacht?

In De Groene Amsterdammer van 14 april een vrij gezond stuk over het lezen van Ovidius in het #MeToo-tijdperk. Casper Read more

Romeinse landbouw

Toen Umberto Eco het manuscript van De naam van de roos naar een uitgever bracht, zei die dat het een Read more


Categoriën: Algemeen