De nieuwsselectie

24 maart 2021

Onlangs vertelde een archeoloog me over een erg leuke ontdekking. Ik kan u niet verklappen welke, want het onderzoek loopt nog en niemand wil plunderaars op de opgraving, maar het was echt heel erg leuk. Ik zou de betrokkene hebben willen feliciteren, maar een hand geven is lastig op anderhalve meter.

Twee jaar geleden zou het nieuws moeiteloos de kranten hebben gehaald. In de regionale krant zou het voorpaginanieuws zijn geweest, het museum zou met spectaculaire bezoekersaantallen de bezuinigingen van enkele voorgaande jaren royaal compenseren. Ik denk echter dat het, als het onderzoek later dit jaar is afgerond, de kranten niet werkelijk zal halen. Dat is niet omdat oudheidkundigen inmiddels onder de terechte verdenking staan eigenlijk maar wat te roepen, maar omdat de nieuwsselectie de laatste tijd weinig ruimte laat voor positief wetenschapsnieuws.

Het gaat veel te veel over corona. Begrijp me niet verkeerd: ik weet verdomd goed hoe ernstig het is. Zelf kom ik er dankzij de erfenis van mijn overleden moeder vooralsnog goed vanaf, maar er zijn verschillende mensen in mijn omgeving overleden, anderen zijn doodziek geweest, ik ken er die zijn uitgeput door de Long Covid en ik ken mensen die onverantwoord lang op een behandeling voor een andere aandoening hebben moeten wachten. Corona is menens en ik zeg niet dat dat géén nieuws is.

Het zou alleen niet het allesoverheersende nieuws moeten zijn. Twee dingen zitten me niet lekker.

Het eerste is dat het coronanieuws te veel ander nieuws wegduwt. Sommige thema’s, zoals het voorbeeld waarmee ik begon of de impact van de DNA-revolutie op de tekstuitleg, komen geheel niet aan bod. (Dat is overigens niet alleen maar erg, want de oudheidkundige hype dat Shapira’s Deuteronomium-rol toch echt zou zijn, is ons genadiglijk bespaard gebleven.) Als er al eens over andere zaken dan corona wordt geschreven, proef je soms een zekere slordigheid. Trouw ging bijvoorbeeld nat met het bericht over die recente tekstvondsten in Israël, compleet met intro over bedoeïenen die bij Qumran rollen vonden. Dat heeft er nu net niets mee te maken.

Mijn tweede punt is het onvermijdelijke onbehagen dat het gevolg is van de eindeloze berichtgeving over corona. Er zijn ook heel leuke dingen te melden, en hoewel een deel ervan bestaat uit trivialiteitjes en weetjes, komt de zonzijde momenteel wel erg weinig aan het licht. Om een persoonlijk voorbeeld te geven: ik volg normaliter pauselijke bezoeken aan verre landen niet, maar ik veerde op toen de paus naar Irak ging – eindelijk eens iets positiefs over een land dat het niet makkelijk heeft (en waar ik nou eenmaal heel graag naartoe wil). Het pausbezoek kreeg wat berichtjes maar context ontbrak want de corona ging weer eens voor.

Ik zit in de fijne positie dat ik altijd wel iets leuks heb liggen om over te schrijven. Er zijn allerlei podcasts en cursussen online. Maar ik zou toch wat meer willen horen of lezen dat én wat positiever is én nieuws. Dit artikel bijvoorbeeld viel me op – niet omdat het leuk is, maar omdat nieuws over een mooie, intrigerende ontdekking steeds zeldzamer lijkt.

***

Voor het overige: schrijf u in voor Oog op de Oudheid, dit jaar online maar het programma van de reeks waarin we tonen waarom oudheidkunde een wetenschap is, is even boeiend als altijd.

Deel dit blog:
Een Griekse Eerste Openbaring van Jakobus

Een christelijke vrouw op een vierde-eeuwse Koptische grafsteen (Rijksmuseum van Oudheden, Leiden) Na de dood van Jezus beriepen diverse groepen Read more

Hannibal, de Rhône en Mozes

De samenvloeiing van Rhône en Isère Wetenschap begint met het gecontroleerd verzamelen van data. Archeologen graven dingen op, classici vervaardigen Read more

Terugblik 2021: Digitale paleografie

Vergilius’ Bucolica: hoeveel handschriften herkent u? (Vaticaanse Musea, Rome) De website Archeologie Online, de online-versie van Archeologie Magazine, bood eind Read more

Goed nieuws over papyrologie!

Zomaar een mooie papyrus met een fragment van Euripides’ Melanippe (Neues Museum, Berlijn). Goed nieuws over de papyrologie, is dat Read more