De jonge dief en zijn moeder

Die de roede spaart, haat zijn kind.
5 maart 2021

Vandaag wordt classicus Hein van Dolen tachtig jaar. Hij heeft in de loop der jaren tal van teksten uit de oude wereld vertaald, aanvankelijk klassiek Griekse, de laatste jaren vooral Byzantijnse. Op deze plaats is zijn vertaling van Aristainetos al eens aan de orde geweest, maar ook Sofokles, Herodotos, Aristofanes en Theofrastos zijn door Van Dolen omgezet in levendig Nederlands.

Vandaag een fragment uit zijn vertaling van de fabels die traditioneel worden toegeschreven aan de dichter Aisopos. Niet alle fabels zijn dierenverhalen, zult u merken. De vijftiende-eeuwse afbeelding van deze fabel hierboven komt uit een Byzantijns handschrift dat zich bevindt in Florence.

De jonge dief en zijn moeder

Een jongen had op school het schrijftafeltje van een medeleerling gestolen. Hij kwam ermee bij zijn moeder die hem geen enkel verwijt maakte, integendeel, hij kreeg zelfs een pluim! Daarop gapte hij een mantel en ook die gaf hij aan haar. Ditmaal prees zij hem nog uitbundiger.

Naarmate hij ouder werd en een jongeman was geworden, waagde hij zich aan het stelen van steeds waardevoller zaken. Eenmaal werd hij daarbij op heterdaad betrapt en geboeid naar de beul gebracht. Zijn moeder begeleidde hem en sloeg zich op de borst.

Toen zei de jongeman dat hij haar iets in het oor wilde fluisteren. Nauwelijks was zij bij hem, of hij greep haar oorlel en beet die eraf. Ze begon te schelden: “Godvergeten mispunt, heb je nog niet genoeg wandaden gepleegd en moet je nu ook nog je moeder mishandelen?”

Daarop had hij een antwoord klaar: “Had u me maar de eerste keer, toen ik met het schrijftafeltje thuiskwam, een pak slaag gegeven, dan was het nooit zo ver met me gekomen dat ik ter dood word gebracht.”

Moraal

De fabel leert dat iets alleen maar erger wordt als het niet meteen wordt afgestraft.

Die de roede spaart, haat zijn kind.

Deel dit blog:
Thalatta, thalatta

De Aras (de antieke Araxes) We hadden Xenofon vorige week achtergelaten in een besneeuwd Armenië. Volgens de meeste commentatoren trok Read more

Xenofon in Armenië

Bij Bitlis We gaan naar Armenië. Ik liet u een paar dagen geleden achter bij de Assyrische hoofdsteden Kalhu en Read more

Xenofon in Assyrië

De Tigris De Griekse huurlingen die met de Perzische prins Cyrus waren opgetrokken tegen koning Artaxerxes, zo schreef ik op Read more

Het einde van Klearchos

Marcherende hoplieten (Louvre, Parijs) [Het is kerstmis en in het verleden gaf ik weleens een longread met krijgsgeschiedenis. Eerder bood Read more


Categoriën: Bron, Griekenland
Tags: