De blauwdruk van een theater?

Model van een theater in Baalbek (Nationaal Museum, Beiroet)
24 november 2020

Het was, na het uitstel van vorige week, de bedoeling dat vandaag de groepsblog van start zou gaan. Alles staat ook klaar. Gisteravond om negen uur moest de “boodschappenservice” het volautomatisch doen, d.w.z. het programmaatje waarmee abonnees aan het einde van de dag de blogjes van die dag krijgen toegemaild. Het werkte. We konden van start.

Nou ja, er was nog een akkefietje. De fotobijschriften in de zogeheten header, zeg maar de achtergrond bij de kop, verschenen almaar niet. Het was geen reden om niet verder te gaan, maar het was diverse mensen opgevallen en we wilden het toch even gerepareerd hebben voor we van start gaan. Ook wilde ik zelf nog even naar wat teksten kijken. Het wordt dus woensdag.

Voor vandaag echter even een museumvoorwerp: een antieke maquette van een theater, gevonden in Baalbek. (Het theater daar stond op de plek van het roemruchte Palmyra-hotel.) Het is vrijwel zeker een model dat de theaterbouwers hebben gebruikt.

Wat ik me er zelf bij afvraag: zou dit nu echt de blauwdruk zijn geweest? Het treft me als een onthutsend simpel ding. Ik zou iets veel complexers hebben verwacht. Of een hoop tekeningen op dure vellen papyrus.

Van de andere kant: antieke gebouwen waren vaak redelijk stereotiep, zeker in de maatvoering. Een oudheidkundige kan van een segment van een zuiltrommel afleiden wat de doorsnede van een pilaar is geweest en weet dan wat de hoogte was, want dat was een vaste verhouding. Aangezien de meeste tempels zes bij dertien pilaren hadden, terwijl de afstand tussen de pilaren en de afmetingen van het dak ruwweg vastlagen, kan de archeoloog – ik overdrijf maar een heel klein beetje – een complete tempel reconstrueren.

Zo bekeken is het model uit Baalbek misschien toch genoeg geweest om een theater mee te houwen uit de rotsen. Kortom, ik weet het niet.

[Dit was het 383e voorwerp in mijn reeks museumstukken. #reblog.]

Deel dit blog:
Foto van de dag: Ramses II

Reliëf van Ramses II, detail (Tyrus) [Meer foto’s hier.]

Foto van de dag: Dag van de Arbeid

Een zakkendrager op een Romeinse schildering uit Tyrus (Nationaal Museum in Beiroet) [Meer foto’s hier.]

Filon van Byblos

In de eerste helft van de tweede eeuw n.Chr. publiceerde een zekere Filon van Byblos een Geschiedenis van Fenicië. Het Read more

Foto van de dag: het Libanongebergte

Natuurlijke brug bij Kfardebian in het Libanongebergte [Meer foto’s hier.]


Categoriën: Musea, Romeinse Keizerrijk