Cypriotische badkuip

Badkuip uit Oud-Pafos (District Archaeological Museum)
11 november 2020

Een badkuip, die hebben we nog niet gehad in onze inmiddels toch vrij lange reeks blogstukjes over museumvoorwerpen. U vroeg zich natuurlijk al af waarom ik u museaal sanitair al die tijd heb onthouden. Ik weet het ook niet, maar ik weet het goed met u gemaakt en zal u niet zomaar een badkuip tonen. Dit is namelijk wél even een badkuip uit het Cypro-Geometrisch I. Eat that.

En die badkuip vertelt een klein verhaaltje. Na de ondergang van de Mykeense paleisburchten in Griekenland vestigden groepen Grieken zich in het westen van Cyprus. Hun aardewerk namen ze mee, zodat archeologen voorwerpen die ze in Griekenland rekenen tot de zogeheten “submykeense periode” (pakweg de tweede helft van de elfde eeuw v.Chr.) in Cyprus vinden met voorwerpen die ze rekenen tot het “Cypro-Geometrisch I”. Deze badkuip, gevonden in een graf bij Oud-Pafos (Kouklia), documenteert deze beginnende Griekse aanwezigheid op Cyprus.

Je vraagt je af wie zijn badkuip meeneemt in zijn graf. Niemand die dat weet natuurlijk, maar het is verleidelijk te denken aan het verhaal van Goliath, de Filistijnse krijger die een bijna homerisch duel wil aangaan met een soldaat uit het leger van koning Saul. En verder is er de lijfwacht van koning David, de Krethi en de Plethi, die misschien afkomstig waren uit de Griekse wereld. Wat ik maar zeggen wil: voor Griekse huurlingen was altijd emplooi in het Midden-Oosten en wie weet was de eigenaar van de badkuip zo’n huurling. Maar het kan ook een plaatselijke koning zijn geweest of de eigenaar van een paar schepen. We weten het gewoon niet.

Er is overigens nog een tweede verhaaltje te vertellen. Zoals u weet is Cyprus verdeeld in tweeën. De officiële staat is Grieks, terwijl in het noorden een Turkse zone ligt die zich onafhankelijk heeft verklaard maar alleen door Ankara wordt erkend. Het officiële Cyprus heeft behoorlijk geïnvesteerd in het documenteren en tonen van zijn Griekse verleden. In het uiterste westen ligt Maa, waar een museum de Mykeense kolonisatie documenteert: het begin van de permanente Griekse aanwezigheid op Cyprus.

De badkuip is daar niet te zien – die ligt in een museum in Nieuw Pafos – maar beide zijn onderdeel van een gepolitiseerd IJzertijdverleden. En mocht u het willen weten: de badkuip is voorzien van een zitje én een sponshouder.

Deel dit blog:
De Zeevolken: de problemen

In de stukken die ik tot nu toe wijdde aan de Zeevolken vatte ik samen hoe De Blois en Van Read more

Foto van de dag: Apollo

De god Apollo op een muurschildering uit het Huis van Aion, Nea Pafos, Cyprus. [Meer foto’s hier.]

Foto van de dag: een eroot

Een eroot: detail van een mozaïek uit het Huis van Theseus, Nieuw-Pafos, Cyprus. [Meer foto’s hier.]

De Germanen in Bonn

Vorige week bezocht ik de tentoonstelling “Germanen. Eine archäologische Bestandsaufnahme” in het Landesmuseum in Bonn. De organisatoren nemen het begrip Read more