Boekenoverzicht september 2021

1 september 2021

In het British Museum in Londen is momenteel een tentoonstelling over Nero bezig. Hierbij verscheen een prachtige catalogus Nero. The Man behind the Myth geschreven door Torsten Opper, waarin alle objecten worden besproken en ook alle aspecten van Nero’s heerschappij aan bod komen in begeleidende essays.

Een nieuwe vertaling van de hand van Vincent Hunink van twee essays van Seneca: Troost en Volharding, waarin hij uiteenzet dat leed en narigheid van alle tijden zijn en dat het enige dat je als individu kan doen is je eigen verhouding ten opzichte van dat leed veranderen.

Ancient Rome in Infographics van Nicholas Guillerat en John Scheid is een visueel boek waarin alle wetenswaardigheden van de Romeinse geschiedenis zijn gevat in infographics, oftewel informatie gevat in diagrammen, grafieken en kaarten.

Over de stad Babylon en haar geschiedenis schreef Stephanie Dalley een nieuw boek The City of Babylon, waarin ze het verhaal van de bekende stad schetst door de oudheid heen en daarbij de meest recente kennis toepast.

Het prachtig geïllustreerde Art in the First Cities of Iran and Central Asia gaat over de objecten uit de Engelse Sarikhani Collectie die bestaat uit voorwerpen van Iraanse en Centraal Aziatische herkomst en stammend uit de vijfde tot en met het tweede millennium voor Christus.

Binnenkort het nieuwe boek van Mary Beard: Twelve Caesars. Images of Power from the Ancient World to the Modern over de verbeelding van macht en over de macht van de verbeelding,  over hoe de eerste keizers door de tijd heen werden afgebeeld en over hoe ze steeds weer werden heruitgevonden om macht te personifiëren. In december verschijnt de vertaling: Twaalf Keizers.

Deel dit blog:
Boekenoverzicht mei 2021

Vertaler John Nagelkerken vertaalde het invloedrijke werk van de Griekse auteur Xenofon over de Perzische koning Cyrus of Kyros onder Read more

Boekenoverzicht april 2021

Eindelijk in vertaling verschenen is het in Spanje zo bejubelde boek Papyrus. Een Geschiedenis van de wereld in boeken door Read more

Boekenoverzicht februari

Het Wereldrijk van het Tweestromenland komt van de hand van oudheidkundige Daan Nijssen en gaat over de geschiedenis van Mesopotamië, Read more

Boekenoverzicht januari

Rome is Burning: Nero and the Fire That Ended a Dynasty is een nieuw boek door de Britse historicus Anthony Read more


Categoriën: Boek