Boekenoverzicht mei 2021

4 mei 2021

Vertaler John Nagelkerken vertaalde het invloedrijke werk van de Griekse auteur Xenofon over de Perzische koning Cyrus of Kyros onder de titel De Vorming van Kyros de Grote, en schreef er ook een inleiding bij. Xenofon zet uiteen hoe Kyros in zijn ogen de ideale vorst was aan de hand van onderwerpen als opvoeding, krijgskunde, staatsmanschap en de ideale staat.

De grote collectie antieke sculpturen aangelegd door de familie Torlonia in Rome is voor het eerst toegankelijke en wordt tentoongesteld. Bij deze belangrijke collectie is een prachtig geïllustreerde catalogus verschenen: The Torlonia Marbles. Collecting Masterpieces, samengesteld door de eminente Italiaanse archeoloog Salvatore Settis.

Archeoloog Barry Cunliffe schreef Bretons and Britons over Bretagne en de Bretonse identiteit door de geschiedenis van het schiereiland en haar bevolking door de eeuwen en millennia heen te beschrijven.

The Innocence of Pontius Pilate. How the Roman Trial of Jesus Shaped History is het pleidooi van historicus David Lloyd Dusenbury om de betekenis van de beschuldiging van Jezus door Pilatus te doorgronden en haar betekenis voor de westerse geschiedenis aan te tonen.

In paperback verscheen onlangs Rome’s Holy Mountain van Jason Morales over hoe men vanaf de derde tot de zevende eeuw omging met het Capitool, eeuwenlang het heilige centrum van het Romeinse Rijk, terwijl het Christendom oprukte en Rome als stad steeds minder belangrijk werd.

In State Power in Ancient Rome and China vergelijkt historicus Walter Scheidel de ontwikkelingen die plaatsvonden op het gebied van bestuurlijke macht in de wereldrijken van de Romeinen en Chinezen. Het is een vervolg op zijn boek Rome and China. Andere titels van zijn hand zijn The Great Leveler, The Science of Roman History en, nu ook in paperback, Escape from Rome : The Failure of Empire and the Road to Prosperity.

Deel dit blog:
Boekenoverzicht september 2021

In het British Museum in Londen is momenteel een tentoonstelling over Nero bezig. Hierbij verscheen een prachtige catalogus Nero. The Read more

Boekenoverzicht april 2021

Eindelijk in vertaling verschenen is het in Spanje zo bejubelde boek Papyrus. Een Geschiedenis van de wereld in boeken door Read more

Boekenoverzicht februari

Het Wereldrijk van het Tweestromenland komt van de hand van oudheidkundige Daan Nijssen en gaat over de geschiedenis van Mesopotamië, Read more

Boekenoverzicht januari

Rome is Burning: Nero and the Fire That Ended a Dynasty is een nieuw boek door de Britse historicus Anthony Read more


Categoriën: Boek