Boekenoverzicht februari

31 januari 2021

Het Wereldrijk van het Tweestromenland komt van de hand van oudheidkundige Daan Nijssen en gaat over de geschiedenis van Mesopotamië, het land tussen de Eufraat en de Tigris, in het eerste millennium voor Christus en over onder meer de rijken van de Assyriërs, Babyloniërs en dat van de Perzen in het bijzonder.

Bijbel en Babel is de biografie van de assyrioloog Frans de Liagre Böhl (1882-1976), geschreven door historicus (en zijn zoon) Herman de Liagre Böhl. Frans de Liagre Böhl was hoogleraar in Leiden, vertaler van het Gilgamesj-epos, stichter van Ex Oriente Lux en van het instituut NINO en kan gezien worden als een van de grondleggers van de Babylonische wetenschappen in Nederland. Naast zijn academische werk stak hij veel tijd in popularisatie van zijn vakgebied door middel van lezingen en publicaties in kranten en tijdschriften.

Athens After Empire is het nieuwe boek van historicus Ian Worthington over de geschiedenis van post-klassiek Athene waarbij hij wil laten zien dat de tijd van Alexander de Grote  tot en met de Romeinen zeker geen periode van achteruitgang en verval is geweest voor een van de belangrijkste steden in de klassieke wereld.

Odysseus’ onvoltooide reis is geschreven door dichter en filosoof Jabik Veenbaas en gaat over de mythische figuur Odysseus die na de Odyssee keer op keer weer opduikt in de literatuur bij onder meer Dante, Shakespeare en Joyce en zo uitgroeide tot het symbool van de zelfstandige westerse mens.

Een tijdje terug alweer verscheen deze nieuwe vertaling van twee politieke stukken van Aristophanes, de Acharniërs en de Ridders, vertaald door Robert Bartlett onder de titel Against Demagogues. What Aristophanes Can Teach Us about the Perils of Populism and the Fate of Democracy.

Op de oudheidpagina van Athenaeum staan nu ook een aantal titels die in de komende maanden gaan verschijnen en die alvast gereserveerd kunnen worden. Hier staan onder meer de nieuwe vertaling van Tacitus’ Annalen door Vincent Hunink in de Baskervillereeks (eind maart), Het boek van Irene Vallejo over de geschiedenis van Papyrus (begin maart) en het boek bij de tentoonstelling in het RMO over Doggerland (april). En tot slot: het prachtboek van Mischa Meier, Geschichte der Völkerwanderung, won een prestigieuze Duitse prijs.

Deel dit blog:
Boekenoverzicht september 2021

In het British Museum in Londen is momenteel een tentoonstelling over Nero bezig. Hierbij verscheen een prachtige catalogus Nero. The Read more

Boekenoverzicht mei 2021

Vertaler John Nagelkerken vertaalde het invloedrijke werk van de Griekse auteur Xenofon over de Perzische koning Cyrus of Kyros onder Read more

Boekenoverzicht april 2021

Eindelijk in vertaling verschenen is het in Spanje zo bejubelde boek Papyrus. Een Geschiedenis van de wereld in boeken door Read more

Boekenoverzicht januari

Rome is Burning: Nero and the Fire That Ended a Dynasty is een nieuw boek door de Britse historicus Anthony Read more


Categoriën: Boek