Boekenoverzicht april 2021

30 maart 2021

Eindelijk in vertaling verschenen is het in Spanje zo bejubelde boek Papyrus. Een Geschiedenis van de wereld in boeken door Irene Vallejo. Het boek gaat over de rol van boeken in de klassieke wereld, over hoe boeken zorgden voor overlevering van kennis en over hoe boeken zelf werden overgeleverd. Vallejo schreef een ‘ongelooflijke reis door de wereld van het boek’ aan de hand van de Griekse en Romeinse oudheid, en verbindt deze reis ook met het heden.

Archeoloog Tom Buijtendorp schreef een nieuw boek over de Romeinse provincie Germania Inferior in De gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen. Deze gouden eeuw begint onder keizer Hadrianus in de tweede eeuw na Christus en wordt door Buijtendorp geïllustreerd aan de hand van vele voorbeelden en nieuwe ontdekkingen.

Journalist Flip van Doorn schreef een geschiedenis van de Friezen. Het boek, dat als een reisverslag is geschreven, begint natuurlijk met de vermeldingen door Romeinse auteurs als Plinius en Tacitus over het Friese volk dat ten noorden van de Rijn leefde.

In Four Lost Cities. A Secret History of the Urban Age onderzoekt Annalee Newitz de opkomst en ondergang van vier antieke steden op verschillende continenten om daarmee te proberen gemeenschappelijke elementen daarin naar voren te brengen. De steden die auteur behandelt zijn Catalhöyük in Turkije, Pompeii in Italië, Angkor in Cambodja en de Amerikaanse stad Cahokia aan de Mississippi.

Al een tijdje geleden verschenen maar zeer actueel is het boek The Brutish Museums, waarin auteur Dan Hicks aan de hand van de bronzen van Benin onderzoek doet naar koloniaal geweld, het aanleggen van museale collecties in de afgelopen eeuwen en over het teruggeven van objecten aan hun oorspronkelijke eigenaars.

Op 8 april verschijnt de nieuwe vertaling van Tacitus’ Annalen door Vincent Hunink in de Baskervillereeks  van uitgeverij Athenaeum. Dit is ook de eerste dag van de jaarlijkse Week van de Klassieken. In deze week wordt de Homerusprijs uitgereikt aan een van drie genomineerden: Alexander van de Bunt met Wee de overwonnenen, Wim Jurg met Onder dezelfde sterren en Jona Lendering met Bedrieglijk echt. Op 15 april spreekt schrijfster Kristien Hemmerechts de Homeruslezing uit, getiteld Mijn Moeder de Romein en is als boekje verkrijgbaar.

Deel dit blog:
Boekenoverzicht september 2021

In het British Museum in Londen is momenteel een tentoonstelling over Nero bezig. Hierbij verscheen een prachtige catalogus Nero. The Read more

Boekenoverzicht mei 2021

Vertaler John Nagelkerken vertaalde het invloedrijke werk van de Griekse auteur Xenofon over de Perzische koning Cyrus of Kyros onder Read more

Boekenoverzicht februari

Het Wereldrijk van het Tweestromenland komt van de hand van oudheidkundige Daan Nijssen en gaat over de geschiedenis van Mesopotamië, Read more

Boekenoverzicht januari

Rome is Burning: Nero and the Fire That Ended a Dynasty is een nieuw boek door de Britse historicus Anthony Read more


Categoriën: Boek