Ancient History Magazine: nu los te koop

25 augustus 2021

[Ancient History Magazine is vanaf vandaag verkrijgbaar bij de AKO Boekhandel bij u op de hoek. Dit keer geen Brexitperikelen, zoals vorige week. Ga het even halen, lieve mensen, het is een leuk blad en het verdient gewoon veel publiek.]

Liefhebbers van de oudheid kunnen vanaf nu hun hart ophalen bij een van de achtenzeventig vestigingen van de AKO Boekhandel. Hier ligt namelijk vanaf 10 augustus 2021 Ancient History Magazine in de schappen!

Ancient History Magazine

Het idee om een blad over de antieke wereld te creëren ontstond zes jaar geleden bij Karwansaray Publishers, een uitgever van Engelstalige boeken en tijdschriften gevestigd in Zutphen. Het succesvolle oudere broertje van Ancient History MagazineAncient Warfare Magazine – bestond al enige tijd en nu was men klaar voor een volgende stap. In het voorjaar van 2015 werd de Kickstarter gelanceerd door Jasper Oorthuys, hoofdredacteur bij Karwansaray Publishers. Hij werkte samen met de Nederlands historicus en auteur Jona Lendering. In oktober van dat jaar lag het eerste nummer in de schappen.

Doel was alle andere spectra van de antieke wereld op een toegankelijke manier te belichten voor een geïnformeerd, internationaal publiek. Ancient History Magazine had bovenal de taak te laten zien dat de Oudheid alles behalve saai is, en dat is gelukt! In de inmiddels vierendertig uitgegeven nummers van het tijdschrift, waarvan het meest recente nummer op 25 augustus in de schappen van 78 winkels van de AKO Boekhandel ligt, kwam een breed spectrum aan onderwerpen aan bod. Je vindt artikelen over politiek, samenleving, literatuur, taal, religie, economie en kunst. Alles is geschreven door deskundigen dan wel enthousiaste amateurs met veel kennis van specifieke onderwerpen.

Thema’s

In elk nummer ligt de focus op een specifiek thema; van Egyptische handel en de Myceense beschaving, tot de verloren stad Pompeii. De resterende pagina’s zijn voor andere interessante artikelen, boekrecensies, recepten en het laatste nieuws over wetenschappelijk onderzoek. Archeologen komen aan het woord in de rubriek “Scraping the Surface”. Conservatoren van musea over de hele wereld worden ook regelmatig aan de tand gevoeld.

Sandra Alvarez, sinds 2017 redactrice van Ancient History Magazine, zegt zelf ook veel bij te leren met het verschijnen van elk nieuw nummer:

Wat ik het leukste vind, is om nieuwe dingen leren over onderwerpen waarvan ik dacht alles al te weten. Een nieuwe ontdekking of invalshoek op een bekend onderwerp is altijd interessant. Ik vind het vooral leuk om meer te weten te komen over meer obscure onderwerpen en deze dan te vertalen voor een algemeen publiek. Uiteraard ontbreekt het vrijwel nooit aan artikelen over het oude Griekenland, Rome en Egypte, maar ook het Nabije Oosten passeert de revue.

Beeldmateriaal

Een belangrijk onderdeel van Ancient History Magazine betreft de vormgeving die in handen ligt van grafisch vormgeefster Christy Beall. Naast relevante afbeeldingen geeft zij een extra swing aan het blad met een bijzondere lay-out. Die vult ze aan met tijdlijnen, kaarten en diagrammen. Daarnaast werkt Karwansaray Publishers met een aantal professionele illustratoren, elk met hun eigen specialiteit, die de mooiste illustraties nieuw creëren. Geen sleetse reproducties dus van negentiende-eeuwse schilderijen of gravures uit de Renaissance. In plaats daarvan actueel beeldmateriaal dat anekdotes en verhalen uit historische bronnen tot leven brengt.

Geschiedenis is belangrijk

Alvarez zegt:

Geschiedenis is belangrijk en we kunnen veel over onszelf te weten komen door te leren over oude samenlevingen. Wat me drijft, is om nieuw bloed in het veld te brengen – om mensen die de geschiedenis nooit veel meer dan een voorbijgaande blik hebben gegeven, te laten zien hoe boeiend de oude wereld kan zijn. Geschiedenis en literatuur zijn vaak het ondergeschoven kindje ten opzichte van ‘productievere/meer lucratieve’ vakgebieden. Daar wil ik verandering in brengen. Ik zie het dan ook als mijn taak als redactrice om oude geschiedenis toegankelijk en plezierig te maken.

Over nieuw bloed gesproken: Ancient History Magazine werkt met veel terugkerende auteurs, maar is altijd op zoek naar nieuwe schrijvers die graag een onderwerp uit de oudheid willen belichten. Wie hierin geïnteresseerd is, kan de nodige informatie via deze link vinden.

Deel dit blog:
Hunebed van de dag: D44 (Westenesch-Zuid)

Hunebed D44 bij Westenesch Volgens Herman Clerinx, de auteur van Een paleis voor de doden, lijkt het op twee na Read more

Domitianus (24): Germania Capta

Germania Capta (Rheinisches Landesmuseum, Bonn) De bovenstaande munt is niet te zien op de expositie over de Romeinse keizer Domitianus Read more

Kelten, Hunnen, Avaren, Saksen

Merovingische mantelgesp (Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel) Er zijn een paar gebieden waar de oudheidkunde momenteel vooruitgang boekt. Read more

De messiaanse maaltijd

De eindtijd, zoals afgebeeld in het Bachkovo-klooster. De drie aartsvaders zitten links. In deze reeks, waarin ik het Nieuwe Testament Read more