Amminadab

Het flesje uit Tell Siran (Jordan Museum, Amman(
6 juli 2021

Tell Siran is een ruïneheuvel in Jordanië, in de IJzertijd bewoond door Ammonieten, het volk waaraan de witte hoofdstad van het Hasjemitische koninkrijk zijn naam Amman dankt. In Tell Siran is bovenstaand flesje gevonden, dat is voorzien van een inscriptie. Het wordt paleografisch gedateerd rond 600 v.Chr. maar een koolstofdatering van de inhoud (gerst, tarwe, gras en sporen metaal) is anderhalve eeuw jonger.

Het Ammonitisch is geen heel bekende taal, als de taal al is geschreven in die taal. Het kan namelijk ook een Aramees dialect zijn. (Het schrift lijkt daar het meest op.) Omdat dit onduidelijk is, zijn er diverse vertalingen, zoals deze:

Moge dat wat Amminadab, koning van de Ammonieten,
zoon van Hissa’il, koning van de Ammonieten,
zoon van Amminadab, koning van de Ammonieten,
produceerde in zijn wijngaard, tuinen, waterpoel en cisterne,
vele dagen en jaren vreugde en blijdschap brengen.

Gewoon een leuk voorwerpje. Het documenteert de namen van drie koningen maar verheldert verder niet heel veel. Het toont echter wel dat althans de hovelingen in Ammon konden lezen en schrijven.

Deel dit blog:
Hunebed van de dag: D32 (Odoorn)

Hunebed D32 bij Odoorn Het op negentien na zuidelijkste hunebed in Nederland is hunebed D32. U vindt het naast de Read more

Nubië

Standbeelden van Nubische koningen uit Dukki Gel (Museum van Kerma). Let op de dubbele uraeus-slang op het voorhoofd. Deze staat Read more

Caesar in Orikon

Een van de torens van Orikon Als ik zeg dat het 7 januari was en toevoeg dat het was in Read more

Hunebed van de dag: D52 (Diever)

Hunebed D52 bij Diever Het op twintig na zuidelijkste hunebed in Nederland is ook een van de mooiste. Ik heb Read more


Categoriën: Levant